Digitalisering in tandheelkunde

Digitalisering in de tandheelkunde door telecom en technologie

Alles wordt door telecom en technologie gedigitaliseerd. Ook de tandheelkunde heeft veel profijt van deze ontwikkeling. Deze oude ambacht is hard bezig met een digitaliseringsslag. In deze blog leggen we je de ontwikkelingen uit. Ze zijn namelijk ook leuk om te volgen voor de normale burger.

Digitalisering dringt steeds verder door binnen de tandheelkunde en tandartspraktijk.

Digitale radiologie in 2D en 3D

Wist je dat de ouderwetse röntgenfoto’s al bijna verledentijd zijn? Tegenwoordig is een complete scan van het gebit de standaard. Maar ook 3D is steeds meer opkomend. Met een 3D scanner kun je bijvoorbeeld een heel gebit in kaart brengen. Hierdoor hoef je niet meer te ‘happen’ in het bekende bitje. Dat is voor veel mensen nog altijd een vervelende gewaarwording. Ook kunnen deze scans eenvoudig worden doorgestuurd naar de technieker voor een productie van bijvoorbeeld een kunstgebit of een kroon. Ook kan deze technologie worden gebruikt om de voortgang van de patiënt te volgen. Je ziet iemand vaak maar één keer per half jaar en daardoor is het lastig om de voortgang te beoordelen. Met een complete 3d scan wordt dit al gemakkelijker gemaakt. Gebitsslijtage en de ontwikkeling van cariës zijn zo goed te volgen.

3D printing

De volgende stap is dat deze digitale scans kunnen worden geprint met een 3D printer. Zo wordt de situatie nog beter in kaart gebracht voor de behandelaar en patiënt. Je hebt dan eenvoudiger je eigen gebit in 3D maar ook voor kronen en implantaten is een 3D geprint gebit goed te gebruiken als mal of om juist een prognose te maken van het eindresultaat.

Digital smile design

Digital smile design is een techniek die je kunt gebruiken om aan de patiënt over te brengen wat je voor hem of haar kunt doen en of dit voldoet aan de verwachtingen. Met deze techniek kun je met foto’s en video laten zien hoe het resultaat eruit zal gaan zien. Met digitale gereedschappen kun je ook mooie dingen maken. Je kunt bijvoorbeeld implantaten ontwerpen.

Robotisering

Ook robotisering zal niet lang meer duren. Het echte en precieze werk zal in de toekomst kunnen worden uitgevoerd door een robotarm. Een implantaat zou bijvoorbeeld ook prima door een robot geplaatst kunnen worden. Het klinkt als een gek idee, maar bij hersenchirurgie komt het nu al heel vaak voor.

Nu is het al wel mogelijk om tandheelkundige verdovingen computergestuurd in te regelen. Deze bepaalt de locatie en de hoeveelheid verdoving.

Door alle losse eindjes aan elkaar te knopen zorgt de tandheelkunde ervoor om een digitale praktijk te worden. Daar zit hem nu juist de crux. Heb je ideeën? Laat het dan vooral weten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.