Hoeveel MB’s verbruik je met mobiel streamen?

Youtube, Netflix, Spotify en Live TV-apps gebruiken wij maar al te graag. Even snel een filmpje streamen op Youtube als je onderweg bent of even luisteren naar onze favoriete playlist wanneer we onderweg zijn om de tijd maar door te komen. We begrijpen als geen ander dat we moeten uitkijken met streamen, maar hoeveel data verbruik je nou echt? We geven jou het overzicht en tips om dit verbruik op een eenvoudige manier te verlagen. Vergelijk providers die jou kunnen voorzien van de snelste internet zodat jij optimaal kunt streamen. 

Wat is streamen?

Met streamen worden bestanden zoals een liedje of video, tijdens het downloaden al op je smartphone afgespeeld. Het bestand dat je graag wilt afspelen, hoeft daardoor niet eerst volledig gedownload te worden voordat je iets kan afspelen. Er wordt een gedeelte van de data in een buffer geplaatst opdat een programma dit kan afspelen. Hierdoor kan de video en audio direct worden geluisterd zonder dat de het in zijn geheel gedownload hoeft te worden. Streamen zorgt daarmee dat er minder tijd verloren gehad maar kost daarentegen wel data. 

Muziek streamen: Spotify, Apple Music, Deezer en meer

Tegenwoordig is het mogelijk om met je mobiele telefoon vrijwel elk nummer van elke artiest te kunnen streamen. Er worden hiervoor verschillende muziekapps gebruikt. De meest bekende streamingdienst om muziek te luisteren is Spotify. Je moet een maandelijks opzegbaar abonnement aanschaffen voordat je gebruik kunt maken van deze app. Soms kun je sommige muziekstreamingdiensten ook gratis gebruiken maar daar is dan wel deels beperkt. Bij een normale geluidskwaliteit kost een minuut muziek streamen ongeveer 1 MB aan data. Luister je dus een uur aan een stuk door muziek, dan verbruik je al 60 MB van je databundel. 

Video streamen: Netflix, Youtube, Videoland en meer

Films, Live TV of series kijken is inmiddels ook geen probleem meer. Het kost echter wel veel data. Ook vergissen we ons vaak in hoeveel data het streamen van deze diensten ons daadwerkelijk kost en geven we daarom jou een overzicht. Bij het streamen van een lage resolutie Youtube video, verbruik je zo’n 5 MB data per minuut. Kies je er liever voor om in de hoogste resolutie te willen streamen, dan kost het je ongeveer 23 MB data per minuut. Kijk je een complete film via Netflix? Dan kost je dit gemiddeld 2GB aan data. Daarom wordt er aangeraden om video’s en series via WiFi te streamen. Netflix is de bekendste streamingdienst waar je ook een maandelijks abonnement moet aanschaffen voor ongeveer 10 euro. Met Netflix kun je ook een deel van de films en series offline opslaan. Dit bespaart je een hoop data.

Mocht je zo min mogelijk data verbruiken maar toch onderweg je favoriete muziek of film afspelen. Dan kun je deze offline opslaan. Dat betekent dat je je het nummer of film kunt luisteren of bekijken zonder dat je data van je internetbundel hiervoor verbruikt. Let er wel op dat je een wifi verbinding hebt wanneer je dit gaat downloaden anders kost het alsnog data.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.