De gevolgen van 3d printers

De opkomst van de 3d printers kan grote gevolgen hebben voor de gehele maatschappij. Zo kan het in de toekomst mogelijk zijn om bijvoorbeeld speelgoed zelfs te fabriceren. Het zou daardoor kunnen dat LEGO het erg lastig gaat krijgen. Het kan tenslotte goed mogelijk zijn dat je de LEGO stenen zélf gaat produceren.

 

Veel mensen vragen zich dan ook af wat de impact van de 3d printers gaat zijn. Dat wordt met name versterkt door het feit dat 3d printers steeds toegankelijker worden voor de ‘gewone’ consument. Het is dankzij de 3d printer nu mogelijk om zelf, hobbymatig, al objecten te printen. Wat als dit een grote vlucht gaat nemen? Moeten winkels dan wel fabrikanten zich zorgen gaan maken? Ook wij hebben geen glazen bol, dus kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven. Feit is wel dat de 3d printers steeds goedkoper worden. Het is derhalve ook voor de hand liggend dat steeds meer consumenten hier mee gaan experimenteren.

 

Het is echter wel duidelijk dat de impact van 3d printers érg groot kan zijn. Dat komt met name door de vele mogelijkheden die een 3d printer met zich mee brengt. Als je bijvoorbeeld een 3d printer met PLA als filament hebt, kan je op een milieuvriendelijke manier erg gedetailleerde objecten produceren.

We hadden eerder in dit artikel LEGO als voorbeeld genomen. Ook LEGO is namelijk aan het experimenteren met de 3d printers. Kunnen zij op die manier de productiekosten omlaag krijgen? Of kunnen ze juist de productiecapaciteit verhogen? Of worden ze flexibeler dankzij de 3d printers? Op al die vragen heeft LEGO ook nog geen antwoord.

 

Het belooft hoe dan ook een spannende tijd te worden wat betreft de 3d printers. Gaan de 3d printers de wereld overnemen? Zijn de meeste objecten binnenkort gemaakt met behulp van PLA? De tijd zal het leren. Wij sluiten het in ieder geval niet uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.