Welke oortjes voor tijdens het sporten?

Kun je er ook zo van genieten als je tijdens het sporten naar je eigen muziek luistert? Dat je die ultieme playlist, die je hebt gemaakt en waarmee jij helemaal los kunt gaan, opzet en een heerlijke work out hebt? De oortjes die je gebruikt tijdens het sporten moeten tegen een stootje en zweet kunnen. Verder moeten ze perfect zitten en niet uit je oren vallen terwijl je bezig bent. Ook moet je goed kunnen blijven bewegen terwijl je aan het sporten bent en wil je niet verstrikt raken in een snoer dat blijft hangen. In dit artikel leggen we je uit welke eigenschappen de ideale sport oortjes hebben. 

Oortjes met ambient mode

Als je met een personal trainer sport of moet luisteren naar de instructies van een trainer in een groep dan zijn oortjes waarbij omgevingsgeluiden binnen blijven komen het handigst. Deze functionaliteit heet de ambient mode. Hiermee kun je zowel je eigen muziek of tekst horen als de instructies van je leraar of mede-sporters. Ben je alleen aan het sporten en wil je juist geen omgevingsgeluiden horen? Dat kan met active noise cancelling. Hiermee filter je de geluiden uit je omgeving weg en hoor je alleen je eigen muziek. Zo kun jij je lekker focussen op je eigen training. Met oordopjes met beide functies kun je kiezen wanneer je welk modus wilt gebruiken.

Oordopjes die goed blijven zitten

Zeker tijdens het sporten heb je oortjes nodig waar je van op aan kunt en die goed blijven zitten. Je kunt geen work out doen met modellen die steeds verschuiven, of erger nog, regelmatig uit je oren vallen als je bezig bent. Die exemplaren gooi je snel in een hoek om nooit meer te gebruiken en dat is hartstikke zonde. Met in-ear dopjes heb je exemplaren die niet alleen in je oorschelp zitten, maar ook in je gehoorgang. Die zitten stevig en raken niet zo snel los. Daarnaast zijn er merken die dopjes leveren met verschillende maten eartips, zodat er altijd een maat is die goed blijft zitten. Als je kiest voor modellen die je gehoorgang in gaan, let dan wel op het volume dat je gebruikt. Deze eartips gaan diep je oor in en komen dicht in de buurt van je trommelvlies. Als het volume te hoog staat, kun je je trommelvlies beschadigen.

Oortjes die tegen een stootje kunnen

Als je gaat sporten met oortjes moeten die oortjes tegen een stootje kunnen. Je beweegt flink, je zweet en wie weet sport je wel buiten in weer en wind. Daarom moeten de dopjes waar je mee gaat sporten spatwaterdicht zijn. Modellen met IP64 certificering zijn dat en ze zijn ook bestand tegen stof. Met deze dopjes veeg je ze na je training goed droog en zijn ze klaar voor de volgende workout. Let er ook op dat het materiaal tegen het zout van je zweet kan en dat ze niet wit uitslaan of mat worden. Dan kan met hele goedkope modellen wel eens gebeuren. Verder kan het fijn zijn om jezelf een stoot te geven met een extra bas in je oren.

Rolfstone, de specialist in portable audio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.