De systeemcamera: volop in evolutie

De opmars van de systeemcamera

Op een bepaald ogenblik is het zover: je bent toe aan een nieuwe fotocamera. De kwaliteit van foto’s gemaakt met een compactcamera of een smartphone is tegenwoordig zeer behoorlijk. Toch willen mensen die veel plaatjes schieten, weleens experimenteren met een ander type lens. En dat kan natuurlijk niet met een compactcamera of smartphone: die beschikken immers over een vast objectief. Een mogelijk alternatief is de aanschaf van een dure spiegelreflexcamera (DSLR). Voor dat soort fototoestellen bestaan er veel verschillende types lenzen, maar je moet er wel flink wat geld voor neertellen. Tegenwoordig bestaat er gelukkig een goed alternatief: een systeemcamera kopen.

 

Wat is een systeemcamera

Een systeemcamera ziet er een beetje uit als een compactcamera. De vorm en afmetingen zijn ongeveer dezelfde. Dit wijst al op een eerste voordeel: een systeemcamera is net als een compactcamera klein en licht. Gemakkelijk om mee te nemen dus. Een eigenschap die door de meeste mensen erg op prijs wordt gesteld. Een systeemcamera onderscheidt zich echter van een compactcamera door de verwisselbaarheid van het objectief. Net zoals bij een spiegelreflexcamera kun je een andere lens op een systeemcamera plaatsen.

Een systeemcamera combineert dus de voordelen van een compactcamera en een spiegelreflexcamera. Een systeemcamera is meestal een stuk goedkoper dan een DSLR. Voor amateurfotografen die nog niet de stap willen zetten naar semiprofessionele spiegelreflexcamera’s, is de aanschaf van een systeemcamera daarom een goede optie.

 

Waarop letten bij een systeemcamera?

De evolutie van systeemcamera’s staat niet stil. De eigenschappen van deze toestellen worden steeds beter. Sommigen beweren zelfs dat systeemcamera’s de spiegelreflexcamera’s aan het inhalen zijn. Waarop moet je letten bij de aankoop van een nieuwe systeemcamera? De verwisselbaarheid van het objectief is een groot voordeel, maar ga na welke objectieven er voor jouw toestel op de markt zijn. Voor DSLR’s worden er immers al vele tientallen jaren objectieven gemaakt, maar dit is niet het geval voor systeemcamera’s. De grootte en resolutie van de beeldsensor en de eigenschappen van de automatische scherpstelling verdienen ook je aandacht. Let bovendien op de kwaliteit van het display (resolutie, kantelbaar of niet?) en het aantal beelden dat de camera per seconde kan schieten (belangrijk bij actiefotografie). Wil je meer weten over de eigenschappen van de beste systeemcamera’s op de markt? Bezoek de website van Spadabble en lees gedetailleerde reviews over de beste systeemcamera’s van 2017!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.